Sädesmagasinet

Som av en slump träffade min (Stefans) moster en arkitekt involverad i upprustningen av Kleva gård på en resa i Belgien. De började prata och ett halvår senare stod Jonas, jag och vår lyftkran framför ett sädesmagasin från 1773 i Södermanland. Det var ganska illa åtgånget pga läckande tak, ”modernisering” på 1860-talet med utskjutande väggar till följd och allmänt eftersatt underhåll. De nedersta timmervarven var dåliga, samtliga takstolar i behov av renovering och avsågade knutskallar med glipor i knutarna stora som en knytnäve. Vi såg ingen annan lösning än att plocka ner hela huset stock för stock och göra om allt från grunden. Sagt och gjort, med ovärderlig hjälp av vår gamla fina lyftkran från 1966 lades hela timmerstommen i en 2,5 m hög trave, noggrant uppmärkt och dokumenterad för att sedan smidigt kunna lägga pusslet igen utan allt för många svordomar.

Under halva vintern och hela våren dymlades stockar och knutar, stockar byttes ut eller halvsulades, flera hundra stockar lyftes ner och upp igen, snokar fångades, nya handhyvlade golvplank lades in och ett nytt undertak av  okantad lockpanel spikades. Vi fick även tillfälle att prova på åldersbestämnning m.h.a dendrokronologi då detta var ett önskemål från kunden. Helt otroligt att kunna säga exakt vilket år och när på året ett träd fälldes bara genom att se på ett borrprov från stocken! T.o.m i vilken trakt trädet är fällt går ofta att se… Metoden går ut på att studera de olika intervallen mellan årsringarna och jämföra med en redan bestämd ”karta” på hur klimatet har varit de olika åren och därmed även tillväxten. Det är bara på Lunds Universitet detta genomförs i Sverige vad jag förstått. Har man ekonomin till det så är det ett spännade och exakt sätt att få reda på mer om sitt hus.

Dock är vi inte helt färdiga än. Taket ska läggas tillbaks och dörrarna/luckorna ska in igen.

Bilderna nedan säger resten:

Som det såg ut när vi först kom dit.

...och baksidan. Taket har sjunkigt ihop pga brustna takstolar.

En tidigare ägare har bundit ihop ytterväggarna på övervåningen med mängder av spännband. Som tur var.

Huset ligger nu i högen till vänster och nya syllen är på plats.

Stommen uppe igen nyrenoverad och fin.

Jonas inspekterar kranen och beundrar utsikten.

Målat med falu rödfärg smälter lagningarna in fint med de gamla stockarna.

Vackert.

Det här inlägget postades i Projekt pre-blogg, Sädesmagasinet och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s