Gåt

Tänkte slänga in ett praktiskt tips lagom till middagen. Som rubriken antyder så rör det sig om gåtar. En gåt är ett lodrätt ”svärd” som fälls in i stockarnas ändträ vid fönsteröppningar och dylikt så inte stockändarna, som där inte hålls ihop av någon knut, ska fladdra runt och i långa loppet börja bukta in eller ut. Sågar man upp nya öppningar i en gammal, eller ny för den delen, timmerstomme så är det nödvändigt att sätta gåtar. Det känns som en detalj många hemmasnickrare och vanliga snickare obekanta med timmerhus missar. Förhoppningsvis ger bilderna nedan lite klarhet i hur en gåt ser ut och fungerar. Det finns många varianter på hur man kan göra en gåt men den vi använder oss av är en 45x45mm regel ihopsatt med en 45x145mm regel i form av ett T med kort ben. De två reglarna skruvas och limmas ihop. Limmet hindrar drag genom själva gåten.

gåt, timmervägg,

Ett spår sågas ut som passar 45x45 regeln. Först två snitt rakt in och sedan två på snett in så sidobotarna faller ut. Längst ner syns färdigt resultat. Något riskfyllt moment med motorsågen som kan råka såga av något annat istället. Gör inget över er förmåga.

gåt, timmervägg

Ihopskruvad och -limmad gåt som ska slås in i gåtspåret drevat med mossa. Gåten ska sitta fast av egen kraft. Ev spikar hindrar väggen att glida fritt på gåten. Lämna några cm spelrum ovanför gåten som sjunkmån för väggen.

gåt, timmervägg

Gåt på plats! I slutändan syns alltså bara 45x145 regeln. Fönstret, eller dörren, fästs enbart i gåten.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Gåt

 1. Underbart!, mera tips *tok drömmer mig bort!*

 2. Jörgen skriver:

  Jag har fixat en gåt nu med hjälp av ert tips, känns som ett riktigt gott och fint hantverk!

 3. Bertil Rullander skriver:

  Vem gör sånt och vad kan det tänkas kosta för en ny dörröppning på ett timmerhus från 1860
  Mvh Berra

  • Handkraft skriver:

   Det beror mycket på omständigheterna kring öppningen men gissningsvis runt 5000:-. Jag skulle definitivt råda dig till att anlita en timmerman och dessa(/oss) i ditt område kan du hitta via byggnadsvardsforetagen.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s