Sidokammarstugan på Färingsö

På en del gamla hus slutade timret direkt mot murstocken som då var synlig utifrån, och så är fallet på denna stuga. Att timret saknades på detta vis går att läsa om i Carl Wijnblads ”Ritningar på Wåningshus” från 1755. Något oklart varför men troligtvis för att minska brandrisken. Hålet har vi nu timrat igen och framsidans panel är borttagen och ska bytas mot ny. De dugliga panelbrädorna återanvänder vi på baksidan som saknar panel i hela längder. Vi har fått tag i riktigt fin panel där många brädor nästan uteslutande består av kärnved! Tyvärr har det här huset levt ett hårt liv och mycket timmer och panel är ganska hårt åtgånget av insekter. Inte heller det här huset är ett typexempel på att virket alltid var bättre förr. Då känns det ju bra att få använda sånt här fint material vid renoveringen. Att det är stor skillnad på kärna och splint kan ni se i det tidigare inlägget. Innan helgen räknar vi med att få in den nya dörren och att få ordning på panelen på framsidan så håll utkik efter nya inlägg inom kort!

Här ser man rakt igenom huset.

Hålet från baksidan. Taket, som nästan ser ut som ett torvtak i dagsläget, ska få sig en upplyftning framåt våren.

Obefintligt hål. Yxan är fortfarande snabbast och smidigast när man behöver jämna av för kommande beklädnad av väggen.

Om man inte har möjlighet att lyfta isär timret för att få in den sista stocken kan man klyva den i två delar och sätta dom från varsitt håll. Fungerar alldeles utmärkt! På bilden är den innersta på plats och den yttre ska strax läggas dit.

Nästan enbart kärna i vissa av de nya panelbrädorna! Vissa i bredder upp mot 40 cm.

Detta inlägg publicerades i Sidokammarstugan och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sidokammarstugan på Färingsö

 1. Lars skriver:

  Det var ett renoveringsobjekt som heter duga..
  Trädet som vuxit upp alldeles intill stugans baksida kan knappast underlätta arbetet. Får den stå kvar?
  Intressant tips det där med att klyva stocken. Hur gör Ni för att sammanfoga den sedan? Lim/skruv eller dymlar Ni horisontellt och kilar dymlingarna?

  Mvh

  • Handkraft skriver:

   Jo det är lite jobb med det där huset! Eken på baksidan skulle fällts innan vi kom ut men trädfällarna fick nåt förhinder och blev försenade, men den ska ner till slut. I det här fallet ska timret varken bli synligt innifrån eller utifrån, och kommer nog aldrig tas fram igen, så vi skruvade ihop dom med kraftiga skruvar. Dock så ritade vi draget på den översta stocken innan vi satte in den näst översta stocken så passformen redan var färdig. Hade det varit en synlig vägg så skulle vi nog antingen försänka kraftiga skruv och plugga igen hålen eller kila dymlingar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s