Foder till magasinet

Rötskadorna på syllen hade också spridit sig till nederdelen av samtliga foder kring dörrarna på nedervåningen och på övervåningen satt ”nya” foder av modernare snitt så med handhyvel och handöverfräs tillverkades nya foder med de gamla som förlaga. Eftersom att det är ekonomibyggnad och att dörrarna ska tjärstrykas så passar det här bra med röda foder. Vanligtvis sägs det att rödfärg kräver en sågad yta men det går även bra att måla på handhyvlat trä. Ytan är egentligen inte slätare än den man målar på när en nybilad stomme rödfärgas. Dessutom så hade i princip alla fönsterfoder hyvlad yta fram till 1900-talets mitt. Inte att förglömma.

För övrigt kan vi nämna att vi just beställt två nya fällbomslås av 1700-talsmodell av Mats på Kultursmide! Ska bli mycket spännande att få se. Han ska också göra nycklar till de gamla lås vars nycklar sedan länge varit försvunna.

Den lilla biten till höger är från ett ursprungligt foder.

Första strykningen

Detta inlägg publicerades i Sädesmagasinet och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Foder till magasinet

 1. Lars skriver:

  Det är intressant det där med att såväl färgtillverkare som övriga ”sakkunniga” ständigt propagerar för att falu-röd kräver sågad (eller allmänt tilltufsad) yta för att fästa bra. Jag har flera gånger målat hyvlade snickerier med faluröd och färgen fäster alldeles utmärkt på så väl maskinhyvlat som handhyvlat trä, har aldrig haft några problem med det.

 2. Peter skriver:

  Riktig härlig att se foder som har den handhyvlade ytan.
  Jag undrar var ni har fått tag på ”Karnis” profilen till överhandsfräsen. Har letat eften en med samma profil utan lycka.
  Tack
  Peter

  • Handkraft skriver:

   Hej! Jag köpte den på Theofils i Årsta. Tror att Tool trust i Sollentuna är generalagent för det märket på frässtål så de borde ha en hel uppsjö av profiler. Men förbered dig på en ganska hög prislapp…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s