Modellhus nr 3

Under höstens renoveringsarbete på Färingsö så blev vi mer och mer fästa vid sidokammarstugan storlek och dess möjligheter som gäststuga och/eller komplementshus. När vi sedan började diskutera husmodeller till den kommande huskatalogen så var steget inte långt till att börja bygga en sidokammarstuga i skala 1:10. Huset i orginal, daterat till 1830, har under årens lopp fått panel, något som vi valde att avstå från på modellen men det går ändå att se likheterna här nedan. Huset har också haft en murstock från början, det har vi dock återinfört.

Precis som med stora byggen så får lär man sig att snabba på bygget för varje hus man gör så det har inte varit samma pyssel med de senaste modellerna. Det finns planer för fler hus men när energi och tid ges för ännu ett modellhus får framtiden utvisa.

Begagnat enkupigt taktegel, röd slamfärg på handbilade timmerväggar, fönsterbågar målade med grön jord linoljefärg och nockbrädor strukna med roslagsmahogny.

Huset har fått en ”kalkputsad” skorsten. Generellt så gäller att ju äldre ett hus är, desto närmare ytterväggen står murstocken.

Förebilden.

Detta inlägg publicerades i Modellbyggen, Sidokammarstugan och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s