Båtsmanstorp på tork

Vi kunde nästan höra huset tacka oss efter att vi borstat av mossa från dess gamla stockar och lagt upp de i luftiga högar så att timret äntligen kan få möjlighet att torka upp. Klart att det gömde sig några överraskningar i en hög som legat utan tak i drygt tre år men överlag blev vi överraskade av hur väl det klarat sig trots allt. Det ska inte vara några större problem att få det att stå lika stadigt som när det en gång byggdes. Nu ska vi bara göra upp om lämplig transport så ska det snart vara i Stockholm för upprustning.

 

båtsmanstorp

Timret som det låg. Ska det ligga en längre tid, eller kortare, bör det ströas och läggas under exempelvis plåttak så vinden får fritt spelrum mellan stockarna.

båtsmastorp

Så! Färdigt att lastas upp på lastbil.

Tidningsklipp från 1984 om det inköpta torpet. Återstår bara att se om museets smått sensationella datering stämmer…

båtsmanstorp

Del 2.

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Båtsmanstorpet och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Båtsmanstorp på tork

 1. Gustav skriver:

  Vilket fint f´gammalt torp! Hur var det med dateringen? Läste i ett senare inlägg att det var 140 år gammalt, hade museet haft fel?

  /Gustav

  • Handkraft skriver:

   Jag minns inte exakt årtal men det var nån gång under 1800-talets slut som iaf åsar, dörr och panel var ifrån. Det stod i artikeln att det fanns detaljer som kunde vara från 1600-talet men vilka de skulle vara kan jag inte förstå. Allt vi kunnat se på bilder och stomme pekar på 1800-tal. Ska dock göra en till datering av väggtimmer innan vi lämnar slutgiltigt besked.

 2. Ann-Mari Bäckman skriver:

  Visst var det så att detta hus inte gick att bygga upp igen?

  • Handkraft skriver:

   Tyvärr var det så. Vi har tagit vara på de delar som var något att ha så de kommer få leva vidare i annan form i framtiden. Som tur var så var ju huset betydligt nyare än det 1600-tal jag läste om i en tidningsartikel först. Har för mig att dendrodatering, byggnadsdetaljer och inskription pekade åt 1890-tal.

   • Ann-Mari Bäckman skriver:

    Jag har för mig att dateringent var tidigare än 1890-tal. Min mormors föräldrar köpte fastigheten kring 1894. Den tidigare båtsmannen Per Liten hade ristat in ett sirligt P i ena fönsterrutan. Kan man ha bytt ut trasiga timmerstockar och att mätningen gjordes på en nyare? Nu tror jag inte att huset var så gammalt, som 1600-tal, men kanske från 1860-talet med tanke på de väggskåp som fanns där.

   • Handkraft skriver:

    Mycket möjligt att det var 1860-tal. Det var några år sen jag höll på med huset. Sista halvan av 1800-talet var det iaf. Det fanns inga tecken på att det var utbytta stockar i huset. Hela utsidan hade varit skyddad av panel från första början och därmed också ganska slarvigt/glest ihoptimrat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s