Höstens första renoveringsjobb

Nu har vi så kommit igång med uthuset på Dalängen som till slut ska bli gäststuga. tanken är dock att det utifrån fortfarande ska se ut som ett fähus så byggnadens uttryck inte ska bli förvanskat. Stommen var i ordentligt behov av renovering så arbetet börjades med att märka upp och plocka ner stommen. På insidan kunde vi hitta spår av gammal uppmärkning så huset har uppenbarligen blivit flyttat förut. Vissa uthus timrades från början helt utan dymlingar vilket kan leda till bekymmer när nya fönster- och dörröppningar tas upp utan att vidta tillräckliga åtgärder för att styva upp stommen. I detta fall var det ganska omfattande öppningar som tagits upp i senare tid som då också fått bl.a bakre långsidan att mer eller mindre falla ihop. Detta kommer dock åtgärdas inom kort!

timmerhus

Som huset såg ut i sin senaste skepnad.

När plåttaket lyfts av var det tydligt att det ursprungligen legat ett halm- eller vasstak på huset. De många längsgående rafterna användes till att binda fast vassen/halmen i.

byggnadsvård

Jonas i full fart med att plocka ner ett gavelröste.

Fina dekorativt huggna knutskallar på väggband och röstmoder. För att ge vassen stöd utanför väggen kunde det ligga ett på knutskallarna löst upplagt sk vågbord. Förekom även i samband med torvtak.

Hela huset nere!

Detta inlägg publicerades i Dalängen och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Höstens första renoveringsjobb

  1. stuganpafjallet skriver:

    Oj, vilket projekt. Men vad fint det ska bli när det är klart. Kul att se att någon tar sig tid ta hand om ett så gammalt hus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s