Sommarjobb

Sommar har delvis blivit synonymt med obetalt arbete då vi båda har fullt upp med våra egna husprojekt. Den ena av oss har en släktgård i Jämtland där det gamla huset på gården var, och är, i behov av ganska omfattande renovering. Huset är en enkelstuga som byggdes under första halvan av 1860-talet. I år blev det tionde sommaren i följd som fylldes av renoveringsarbete. Glädjande nog har turen kommit till insidan så i vintras/våras fälldes granar som sedan sågats upp till invändig panel i stora salen. Murstocken fick sig en översyn både exteriört och interiört. Det gamla spårtaket plockades fram under smal fasspont från 30-talet, togs ner för tvätt och målning och sattes sedan upp igen. Jag låter bilderna tala.

Framsidan av huset. Notera att fönstren saknar vanliga foder. Istället går panelen ut över karmen och avslutas ovantill av ett dekorativt överstycke.

Murstocken är av natursten murad med lera. Ovan nock har naturstenen blivit ersatt av ett gjutet schakt. Schaktet var i bra skick men något lågt så jag höjde det med fem skift tegelsten och beställde ett nytt överbeslag.

De gamla takbrädorna dolde sig under nyare renovering. Timmerväggarna har tidigare varit lerklinade.

Taket är ett sk spårtak där brädorna ligger instuckna i spår i takbjälkarna helt utan spik. Detta gjorde att taket plockades ner snabbt och enkelt för att underlätta tvätt av gammal färg och målning.

Med kallt vatten, såpa och en skurborste försvinner den gamla limfärgen nästan löjligt enkelt. Sitter den bättre kan det vara nödvändigt att väta med tapetklister och sedan skrapa ner den.

Den kanske inte ser så mycket ut för välden i skicket den är nu…

Men med den gamla spisen, spissvärta, lite murarbete, skiffersten och matt linoljefärg så blev den betydligt vackrare! Nu är även väggpanelen och taket uppsatt. Taket är målat med matt linoljefärg och väggen ska marmoreras nästa sommar.

Förra året blev kammaren färdig. Den gamla bröstpanelen är ommålad med engelskt röd och ovanför är väggen tapetserad med en tapet från Gysinge med ett mönster från sent 1800-tal.

Detta inlägg publicerades i Jämtlandshuset och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sommarjobb

 1. Rickard skriver:

  Vilket fint hus! Vad är det för mått på huset, bredd samt längd. Höjd till nock samt höjd tilll takfot? Fönsterna är också superfina, vad är det för mått på dem??
  Så fina proportioner!

  Tack Rickard

  • Handkraft skriver:

   Hej och tack! Kul att du gillar mitt hus! Tyvärr har jag inte de exakta måtten i huvudet men har för mig att huset är ungefär 6,5x9m. Höjden törs jag inte spekulera i då min gissning nog blir lika god som din. Huset står lite för långt bort för att jag ska kunna svänga förbi och ta några mått.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s