Stabergsbygget, hyvling och vackra brädtak.

Allt verkar gå enligt planen och kopian av Stabergsdasset kommer hinna till mässans öppning om en vecka. Taket, ett brädtak, läggs som en lockpanel. Vi har letat info om brädtak men det verkar inte finnas så mycket skrivet om de som t.ex ved-, torv- och andra äldre taktyper. En fundering var om de förr, för vattenavrinningens skull, bemödade sig att hyvla takbrädorna men de svar vi fått är att allt tyder på att de oftast hade sågad yta. Taken tjärades och det är ju lättast med en sågad yta. Längs ytterkanten på underbrädan gick allt som oftast en hyvlad vattenränna och oftast också en dito på locket, antingen på ovan- eller undersidan. Ovanstående stämmer också med de gamla tak vi kommit i kontakt med under renoveringar och allmän spaning. Det är inte för ovanligt att hitta brädtak under nyare taktäckningar så ut och titta lite noggrannare på era torp och uthus! Ibland har de nog tjänat som undertak till tegeltäckning och ibland som det ursprungliga yttertaket.

Sigurd Erixon skriver i ”Byggnadsteknik” från 1953 att tak av den typen med vattenrännor finns bevarade från 1300-talet i gotländska kyrkor. När vattensågar blev vanligare på 1600-talet så trängde brädtaket t.o.m undan äldre taktyper som torv och halm på vissa orter. Så att det är historiskt korrekt verkar vara utom tvivel. Ofta fästes takbrädorna med trädubbar som slogs ner i borrade hål, som en slags träspik.

timmerhus, hemlighus, dass, kopia

Taket ska tjäras och dörr och fönster sättas in.

trähyvel, vattenrännor,

Jag vill slå ett slag för gamla trähyvlar! När man väl får kläm på hyvlingen och har ett riktigt vasst hyvelstål går det överraskande fort. Stålkvalitén i de gamla hyvelstålen är dessutom oftast riktigt bra. Plus att den inte väsnas som en handöverfräs. Snarare väser vackert. Och så blir det vackert visuellt.

Brädtak på Karlsgården i Hälsingland

Brädtak på Karlsgården i Hälsingland

Bastant brädtak på en klockstapel väster om Östersund. Tydliga vattenrännor.

Bastant brädtak på en klockstapel väster om Östersund. Tydliga vattenrännor.

En annan variant på brädtak med stoppbräda.

En annan variant på brädtak med stoppbräda.

Detta inlägg publicerades i Stabergsdasset och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Stabergsbygget, hyvling och vackra brädtak.

  1. Viktor skriver:

    Jättefin blogg! Bilderna och texten är verkligen målande.

    Jag undrar om jag får använda er bild på Karlsgård i mitt examensarbete för hållbar träarkitektur? Ni skulle givetvis bli korrekt upphovsman av fotot. En länk till denna bloggsida skulle då anges för folk som är vidare intresserade av att ta sig en titt.

    Mvh Viktor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s