Utvärdering av mässan

Så var då mässan över! Som vi skrev tidigare har intresset vida överskridit våra förväntningar. Det har också varit väldigt givande och inspirerande att se hur folk uppskattar och efterfrågar kvalité i både material och utförande! Det känns verkligen som att en så gedigen och beprövad konstruktion som timmerhus är, har framtiden för sig. Utan tvekan. Och att det lönar sig att satsa på hantverksmässigheten ner till minsta detalj.

Men vi har också stundtals märkt av att det finns (kanske inte så mycket just på mässan) en bild av timmerhus som dessa masstillverkade bodar och hus i 45mm ”tjocka” ”ihopknutade” ”plankor”. Ordinflation? Det känns som att det borde finnas något slags skydd av hur man använder ordet timmerhus och vad som får kallas det. Som exempel kan nämnas att, enligt vad jag hört och vad man kan se på bilder, så är timmerhuset det skrivits om i pressen att Zlatan låtit bygga i fjällen, inte alls ett timmerhus utan en vanlig regelstomme med timmerpanel och lösknutar… Rätta mig gärna om jag har fel. Jag hoppas verkligen att alla vi som faktiskt bygger timmerhus av riktigt timmer till slut lyckas nå igenom så pass mycket att vi kan ändra på den bilden. Oavsett om husen byggs för hand eller genom maskinell tillverkning.

Detta inlägg publicerades i Övrigt och märktes . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Utvärdering av mässan

 1. Kent Vesterlund skriver:

  Hej!

  Ja timmer byter ju namn när det sågas, till virke . Men namnet timmerhus på en planktimring är väl mera för att den har en knut som liknar en timmerknut., annars kunde det ju bara vara ett hus med liggande panel..bara en fundering

  Kent

  • Handkraft skriver:

   Ja det är väl just ihopsättningen som det syftar på. Och att åka lite snålskjuts på ett inarbetat och omtyckt begrepp. En mer korrekt benämning skulle väl isf vara planktimmerhus antar jag. Även om det inte känns helt 100% heller. Plank är plank och aldrig timmer i mina ögon.

 2. Ernest DuBois skriver:

  Maybe the biggest market for pre-cut log structures is here in Holland. From luxury houses to garden shacks, thousands, and thousands going.

 3. Julia Kalthoff skriver:

  Läste precis att Föreningen Svenska Timmerhus definierar timmerhus som ett ”hus byggt av knutade massiva stockar av minst ca tio cm tjocklek”.
  http://www.svenskatimmerhus.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s