Ytterligare hängränna av trä

Det lilla lusthuset vi just lagt syllvarvet till ska även ha en hängränna av trä över entrésidan. Undertryckt gran växer väldigt långsamt och blir därmed högst motståndskraftigt mot tidens tand. En dylikt gran valdes ut och holkades ur med motorsåg och tjäckelyxa.

Lusthus på 3x3m med slätknut

Lusthus på 3x3m med slätknut

gran

Tätvuxen gran på 180-190 år trots en diameter av endast 12-13 cm. På en nyfälld gran kan man se att även gran har kärnved där ingen transport av vatten sker och har därmed betydligt lägre fuktkvot. Dock är dess kärna inte lika motståndskraftig mot röta som tallens då den bl.a saknar svampdödande fenoler.

Hängrännan börjar ta form.

Hängrännan börjar ta form.

Detta inlägg publicerades i Krusenbergska lusthuset och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Ytterligare hängränna av trä

 1. Ernest DuBois skriver:

  Have you cut this spruce yourself?

  Greetings,

  E.DB.

 2. Ernest DuBois skriver:

  Will you paint tar inside the gutter?

 3. T. Axelson skriver:

  Hängränna av gran. Är det något ni funnit beskrivet eller hittat på någon gammal byggnad, eller en ”egen uppfinning”? Spontant hade jag kanske förväntat kådrik tall. Man ser dem ju inte ofta, och i den mån de finns är de ofta antagligen rekonstruerade i sen tid – har själv aldrig ägnat dem någon uppmärksamhet, tyvärr!

  • Handkraft skriver:

   Kan inte minnas att jag uttryckligen läst ”gran” men vi har sett både gamla rännor och gamla foton från tallfattiga bygder där hängrännor av den här modellen syns tydligt. Så här tätvuxen gran och klen gran är ju vanligtvis inget som är intressant för skogsindustrin men på iaf ett ställe finns ett företag som tar hand om granar av den här storleken och kvalitén och exporterar stolp till ekologiska vinodlingar då man inte behöver impregnera dem för att de ska hålla länge. Skulle man holka ur en klen tall på samma sätt skulle man dessutom få en hängränna av relativt snabbvuxen splintved. Granar som är upp mot 200 år kan ändå vara raka och jämna i formen. Jag har aldrig sett gamla tallar av en dimension som skulle passa en hängränna. Isf skulle man ha blockat ut stycken ur kärnan och sen rundat de likt en klen trädstam vilket jag har svårt att tro hände för ofta. Så tänker jag kring hängrännor av gran!

 4. T. Axelson skriver:

  De där granarna du beskriver är hållbara, men har en svaghet i fuktig miljö, vad jag kan förstå. Stolpar av gran brukar man ju bränna i ändan som ska ner i jorden, för att de sak stå längre (gärdsgårdsvirke). Kanske man bränt hängrännor också? Ska man ha tall tänker jag att man kan hitta i tät skog på mager mark. Rundtimmerlador är häromkring ofta av gran, men ännu oftare av tall (som är vanligare här), och då är det 10-15 cm grova, 60-130 år gamla tallar, som jag tror borde fungera till hängrännor också, men att man kan ha delvis barkat trädet några år i förväg. Hängrännor – särskilt när de gamla börjar bli dåliga, skulle man ju kunna preparera träd för några år i förväg om man ville. En kådfylld splint, med kärnan urhuggen, borde fungera utmärkt vad jag kan förstå. Och risken för kvisthål borde vara betydligt mindre i tall(splint) än i gran. Att tallar barkades för att göra dem kådrika finns exempel på, men om det gjorts för hängrännor vet jag ju då inte. Men vi bedriver ju inte skogsbruk på det viset nu för tiden, varken eld eller skalade tallar, så man måste antagligen välja virke som faktiskt finns att få tag på! Men titta noga, om ni stöter på någon gammal hängränna, vad den faktiskt är gjord av!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s