Ett timmerhus extra tar form

Förra sommaren slog vi ju till på en timmerstomme som monterades ner för tre år sen och sedan legat i en hög på en äng. Nu har vi äntligen kommit oss för med att montera den och eftersom det saknades både ritning och en del märkningar så blev det lite av ett pussel. 1-2 varv saknades i botten men annars verkar det inte vara mer än normala skador på ett 140 år gammalt timmerhus som fått lite för lite omsorg. Det är otroligt spännande att se ett hus växa fram som vi inte sett mer än på några få gamla/halvgamla kort. Enkelstugan är inte större än 5,1×7,6m så det kommer bli ett perfekt litet torp till en framtida köpare! Om någon är intresserad är det bara att höra av sig! Vi kommer erbjuda det som ett komplett hus med fönster, lerklining, murstock, golv etc..

Idag var den ena halvan av oss på en visning av den av Carl Hårlemans ritade mönsterherrgård Granhammar. Tyvärr står den här 1700-talspärlan inne på militärens område så det är inte ofta man får möjlighet att besöka den som vi fick idag. Carl Hårleman var en välanlitad arkitekt under 1700-talets första hälft och ansedd som den som införde rokokon i Sveriges bebyggelse.

timmer, knutar

Stockarna var märkta med väderstreck och nummer. Tyvärr så bleknar märkningar väldigt fort i solen om de är gjorda med märkpenna.

Råmaterial och förädlad produkt. När vi fått upp allt timmer vi har i högarna så lagar vi och byter ut dåligt timmer samt mäter hur högt syllvarvet bör bygga.

Råmaterial och förädlad produkt. När vi fått upp allt timmer vi har i högarna så lagar vi och byter ut dåligt timmer samt mäter hur högt syllvarvet bör bygga.

Granhammar. Uppfört 1750-1752.

Granhammar. Uppfört 1750-1752.

 

 

Detta inlägg publicerades i Övrigt, Båtsmanstorpet och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ett timmerhus extra tar form

  1. tokyobling skriver:

    Carl Hårleman, en av favoriterna! Det huset var en nyhet för mig. Kanske dags att ni bygger några nya mönsterhus till dagens allmoge?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s