Lusthusstomme, timmerpussel och solens inverkan.

Då har vi så blivit färdiga med stommen till det vi kallar Krusenbergska lusthuset. Fönster- och dörröppning kommer tas ut inom kort och stommen ska bilas för hand men själva timringen är över för denna gång. Haklaxknut i 2,45 meters höjd. Trots de små måtten om 3x3m känns det faktiskt riktigt rymligt. För ett lusthus iaf. Sen kommer den generösa takhöjden göra sitt till också.

Vi har också varit ute hos Lars Sjöberg på Ekensberg och försökt pussla ihop en gammal timrad bod. Runt en tredjedel av timret hade uppmärkningen kvar så det blev till att sprida ut allt för att få en ordentlig överblick. Det är ändå ett ganska roligt detektivarbete där hjärnan verkligen får jobba och pussla ihop små ledtrådar för att få till kompletta väggar. Allt ifrån gammal uppmärkning, längd på stockar, gamla skador, olika nyanser i färg till provpassning av drag gav resultat och vi kom en god bit på vägen. Stommen har en del skador och monteras med så lite renovering som möjligt. Istället kommer stommen stagas upp med följare och stolp, och dåliga sidor panelas in.

timmerstomme, lusthus

Väggband på plats

Stommen som den låg.

Stommen som den låg.

Sorterat efter längd och märkning.

Sorterat efter längd och märkning.

Till slut börjar ett hus växa fram!

Till slut börjar ett hus växa fram!

Som ett sidospår kan ett exempel på solens inverkan visas. Stockarna under takfoten blir aldrig utsatta för direkt sol och får därmed en vacker silvergrå färg medans de längre ner blir "brända" av solen. Det var övertydliga kontraster på det här huset.

Som ett sidospår kan ett exempel på solens inverkan visas. Stockarna under takfoten blir aldrig utsatta för direkt sol och får därmed en vacker silvergrå färg medans de längre ner blir ”brända” av solen. Det var övertydliga kontraster på det här huset.

 

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Övrigt, Krusenbergska lusthuset och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Lusthusstomme, timmerpussel och solens inverkan.

  1. Gustav skriver:

    Vilket pussel! Jag skall renovera ängslador i Norrbotte i sommar samt även ett gammalt kyrkstall som stått i kyrkstaden i Norrfjärden innan stallen avvecklades på 40-talet. Stockarna märktes upp och stallet flyttades. Märkningarna är kvar än idag och är mycket vackra. Just den byggnaden är i rätt bra skick vilket gläder mig. Resterande byggnader har nästan undantagslöst förstörda golv och åsar viket stallet saknar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s