Vattenkvarn

Det har varit lite ont om inlägg här på sistone men det är som tiden bara runnit iväg i annat som behöver göras förutom själva hantverket. Hoppas att det kan bli lite bättre framöver!

På senaste har vi iaf mestadels varit i Sörmland och renoverat en kvarnbyggnad. Maskineriet är komplett men i behov av justering så det är en av de få vattenkvarnar som fortfarande (nästan) kan tas i bruk. Den här fasen av renoveringen fokuseras dock på själva huset som också är i behov av timmerlagning och fönsterrenovering. Syllstocken är bytt, följare skarvade, kvartsulningar av dåliga stockar och lite övrigt snickerijobb. Följarna som var dåliga nedtill hade vi först tänkt att byta ut helt och hållet för att få ett stabilt förband, men efter tips från en erfaren konstruktör valde vi att gå på hans förslag med att skarva följarna med en sned bladskarv om minst 60 cm. Varje dag ska man lära sig nåt nytt! Detta är inte att rekommendera som en standardlösning utan något som lämpade sig under just de här förutsättningarna men ändå något att ha i bakhuvudet.

 

De börjar närma sig väggband på bygget av Södra Råda. Timringen sker såtlöst (ingen "skåra" i mötet mellan stockarna) enligt sydsvensk tradition.

De börjar närma sig väggband på bygget av Södra Råda. Timringen sker såtlöst (ingen ”skåra” i mötet mellan stockarna) enligt sydsvensk tradition.

Kyrkspån på taket.

Kyrkspån på taket.

Vacker fönsteröppning.

Vacker fönsteröppning.

Vattenkvarn under restaurering.

Vattenkvarn under restaurering.

Skarvning av följare. I den hitre som inte har en motsvarande stolpe på insidan sätter vi en till bult i skarven men den bortre är spikad i skarven.

Skarvning av följare. I den hitre som inte har en motsvarande stolpe på insidan sätter vi en till bult i skarven men den bortre är spikad i skarven.

 

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Övrigt och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vattenkvarn

  1. Sofia skriver:

    Så vackert!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s