Årets framgångar på det egna bygget

Sommaren är vanligtvis en tid för egna projekt hos många, så även hos oss. Visserligen får man ingen lön i pengar men att känslan av att slippa lämna över nyckeln till någon annan och själv få flytta in är fantastisk. Jag kan sitta i timmar i doften av linolja och såpa och riktigt njuta av hur solstrålarna skimrande letar sig in genom de munblåsta glasen och framhäver varje hyvelspår mamma och jag tagit i de handhyvlade väggpanelerna. Och efter att ha fått värme i stugan av den egenhändigt monterade och renoverade vedspisen, till vedens sprakande få krypa ner i den nybyggda skåpsängen är i princip oslagbart. Det kan tyckas aningens nördigt kanske men faktiskt underbart att äntligen kunna börja skörda frukterna efter 13 somrars slit. Med andra ord så blev äntligen salen/köket färdigt i år!

Mestadels har arbetet bestått av målning och mindre snickerier. Marmorering var nervöst men väldigt belönande och roligt. Stänkmålning var bara roligt. Fantastiskt roligt! Och rekommenderas varmt för det är svårt att misslyckas bara man täckt över allt som inte ska målas ordentligt. Gysinges matta linoljefärg har vi hört mycket gott om från andra som använt den och kan jag kan bara instämma i lovsången!

Före (2004).

Före (2004).

Efter (2013). Jämtskåpet ska få sin svängda krönlist och lite mer färg men annars är det komplett.

Efter (2013). Jämtskåpet ska få sin svängda krönlist och lite mer färg men annars är bilden komplett.

Före (2004).

Före (2004).

Efter (2013). Nytt väggfast hörnskåp, nytt bockbord med över 100kg tung bordsskiva, bröstning och snickerier i runt 20% grön umbra och basen i väggarna i ?% grå umbra.

Efter (2013). Nytt väggfast hörnskåp, nytt bockbord med över 100kg tung bordsskiva, bröstning och snickerier i runt 20% grön umbra och basen i väggarna i ca 20% grå umbra.

Detta inlägg publicerades i Jämtlandshuset och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Årets framgångar på det egna bygget

 1. Gustav skriver:

  Det var ju väldigt vackert! Är mycket svag för marmorering och målad bröstpanel. På Hägnan i Luleå Gammelstad har de fina exempel på detta. Använder du huset vintertid också och isåfall hur gör du med uppvärmningen?

  • Handkraft skriver:

   Tack! Jag har inte varit i Luleå Gammelstad, än, tyvärr men kan föreställa mig dess skönhet! Än så länge har jag inga planer på att använda huset vintertid så jag har inte riktigt det problemet att brottas med. Elen är inte heller inkopplad än men tänker att vedspisen får stå för en stor del av uppvärmningen, kompletterad med elelement på något vis. Innanfönster står också på listan så det är en del kvar för att få det vinterbonat… Men under sommarens och förhöstens förutsättningar har det fungerat utmärkt!

 2. Gustav skriver:

  El och ved är väl en alldeles ypperlig kombination tycker jag. Man kan värma upp, men behöver inte hålla varmt.

  Gammelstad är värd ett besök, men vill samtidigt rekommendera kyrkstaden i Öjebyn utanför Piteå. Har skrivet ett reportage om just kyrkstugor som kommer i Gård och Torp vad det lider.

 3. Gustav skriver:

  Hör av dig om det är sommartid, då är jag nog där uppe! Var där hela denna sommar och reparerade 6 ängslador vilket var ett jäkla jobb för mig som är novis.

  • Handkraft skriver:

   Bra och hedervärt jobbat!

   • Gustav skriver:

    Har en mycket enkel och förfallen slåttarstuga kvar att göra nästa sommar. Den är spantrad, precis som två av ladorna. Skall justera grundstenar mm och återställa ett trodhus också. Mycket tillfredsställande att göra detta. Blir rätt illa till mods när jag ser alla som låter sina överloppsbyggnader förfalla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s