Montering på Siggesta

Nu är alla delar färdiga och pusslas för närvarande ihop på den gamla smedjans grund ute på Siggesta. Eftersom vi inte monterat huset på vår timringsplats och endast gjort de olika delarna utifrån vår ritning så var det aningens nervöst den första dagen tills väggelementen var på plats. Men allt passade perfekt! När sista stocken är lagd på själva stommen drar vi oss tillbaks till vår timringsplats och påbörjar takstolarna, som också blir enligt den gamla förlagan.

Konstruktioner i stående timmer blev vanligare mot slutet av 1800-talet då sågverken gjort att bräder kunde köpas in till ett överkomligt pris och huset därmed kunde panelas från första början. Det stående timret har fördelen att det inte ”sätter sig” (sjunker ihop) under första året, som ett liggtimmerhus. Men nackdelen är att stockarna inte pressas ihop av tyngden så när timret torkar blir det istället lite glipor mellan stockarna och huset måste därför panelas på en gång. De vertikala dragen gör också att regnvatten kan ta sig in i en opanelad konstruktion. Ofta var också husen byggda i återanvänt timmer från något gammalt uttjänt hus. Ganska smart egentligen då det bara var att såga ut väggsektioner och ställa på högkant i det nya huset.

Restimmer är med andra ord en övergångskonstruktion mellan liggtimmerhusen och regelhusen, via stommar i stående plank.

Jonas slår in ett väggelement mot fönsterbiten. Alla bitar har utsågade spår som står/passar in i motsvarande påspikad/-skruvad regel.

Jonas slår in ett väggelement mot fönsterbiten. Alla bitar har utsågade spår som står/passar in i motsvarande påspikad/-skruvad regel.

restimmer

Högarna med timmerblock blev plötsligt ett hus.

En mall för takstolarna tillverkas mot gavelbitarna.

En mall för takstolarna tillverkas mot gavelbitarna.

Detta inlägg publicerades i Siggesta och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s