Traditionella takstolar

Stommen är monterad och tillverkningen av takstolarna har påbörjats. Takstolarna tillverkas enligt traditionella mått och konstruktion. Högben, hanbjälke och tassar görs i 5×5″ och stödbenen i 5×6″. Stödbenens funktion är inte som många tror, att ta lasten i vertikalt led, utan de tar kraft i horisontellt led och stöds alltså av ett längsgående remstycke infällt i bjälklaget. Enligt vår konstruktör är det tydligt att något slags missförstånd började spridas i början av 1900-talet och stödbenen ställdes ofta istället uppe på remstycket, vilket har lett till att stödbenet börjat röra sig ut mot ytterväggen. Om det är korrekt utfört blir det i princip ingen last på remstyckets ovansida.

Stomme med gavelspetsar på plats. Vägglivet ovan bjälklaget är i stolpverk.

Stomme med gavelspetsar på plats. Vägglivet ovan bjälklaget är i stolpverk.

Den första takstolen färdig. Sammansättningarna sker inte ända ihop, utan förskjuts 1" för att behålla styrkan i högbenen.

Den första takstolen färdig. Hanbjälke och stödben fälls inte in hela vägen i högbenen. 1″ extra lämnas för att behålla styrkan i högbenen.

Principskiss takstol

Principskiss takstol

Detta inlägg publicerades i Siggesta och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Traditionella takstolar

 1. Emil Ulfström skriver:

  Hej o tack för en jätteintressant blogg.
  Jag har en fundering kring de traditionella takstolarna.
  I mitt hus har de fyra första takstolarna (av precis samma typ och tjockleksdimensioner som er skiss) i varje hörn av huset en kattvindsvägg i mitten mellan där hanbjälken och stödbenen går ihop med högbenet. Husets byggyta är på 20 x 12 m och min fundering är om takstolarna är självbärande i sig eller om husets hörnkattvindar är vitala för byggnadens konstruktion? Jag förstår om ni inte vill uttala er om ett specifikt fall som ni inte ens sett men rent teoretisk. Vore jätteuppskattat med en kommentar kring detta.
  / Emil

  • Handkraft skriver:

   Hej och tack!
   Det är som du skriver svårt att säga men om det är äldre kattvindar så väggarna du nämner är timrade är det möjligt att de tar upp viss last och att byggmästaren därmed har ”snålat in” på övrig konstruktion i takstolen. Om det är vanliga tunna kattvindsväggar så har de troligtvis ingen betydelse. Men! Det är inte heller omöjligt att huset själv med tidens sättningar hängt upp sig lite på väggarna så utan att ha sett konstruktionen i fråga så skulle jag ändå råda till försiktighet. Särskilt med tanke på husets bredd. Du bör kontakta en kunnig hantverkare eller konstruktör(som är bekant och van med äldre konstruktioner).
   Lycka till!
   / Stefan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s