Brädtak till väderkvarn

Nu har vi äntligen påbörjat renoveringen av väderkvarnen vi först tittade på för 1,5 år sedan. Kvarnen kallas Boo kvarn, är byggd år 1816 och är en av två kvarvarande väderkvarnar på Lidingö. Kvarnen står idag mitt i ett villaområde, vilket också kan motivera dess avsaknad av vingar. Vingar ska vi inte montera men brädtaket ska läggas om, panel kompletteras, vridhästen ska bytas ut och lite annat ytligt underhåll.

Det första vi tar tag i är brädtaket. Formen är lite speciell med en solfjäderformad läggning då takfoten är längre än nocken. Detta löser vi genom att lägga takbrädorna på ena halvan av taket med rötterna nedåt. Det kan tyckas lite konstigt då vatten inte rinner längs med brädan, utan aningens snett över och in under nästa bräda. Eftersom takbräderna ligger på det viset redan på ett foto från 1910 valde vi i samråd med antikvarien på länsstyrelsen att göra likadant även denna gång. Det ställer högre krav på kvalité och utförande för att hålla tätt. Idealet är att få brädor som är utsågade så nära mitten av stocken som möjligt då det blir både stående årsringar och så mycket kärnved som möjligt. Max fyra brädor ur en stock är nog så långt som man kan sträcka sig. Sen så får ändå många brädor sorteras bort pga svartkvist (som släpper och leder till hål i taket) och märgsprickor. Vattrännorna hyvlas för hand istället för att vi fräser de med handöverfräs. Det är både roligare, tystare och snabbare.

Kvarnen i dagsläget.

Kvarnen i dagsläget.

Vridhästen i förgrunden.

Vridhästen i förgrunden.

Anders och Tomas hyvlar vattrännor.

Anders och Tomas hyvlar vattrännor.

Hyveln kastar lätt och fint ut de långa serpentinformade spånen.

Hyveln kastar lätt och fint ut de långa serpentinformade spånen. Vattrännan är drygt 1,5cm bred och ligger ca 2cm från brädans ytterkant. Lockbrädan lappar sen över rännan med ca 2cm, alltså totalt drygt 5 cm.

Detta inlägg publicerades i Väderkvarn och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Brädtak till väderkvarn

 1. s.gustafsson skriver:

  Hej, jag undrar hur ni fäster brädtaket.Spik har ju en förmåga att leda in vatten?

  • Handkraft skriver:

   Slår man modern trådspik för hårt så trycks den lätt in i träet och bildar en ficka där vatten kan lägga sig. Handsmidd spik eller klippspik har mer av en hatt som lägger sig över hålet. Just trådspik kryper också ut lättare av träets naturliga rörelser pga sin form.

   • s.gustafsson skriver:

    Tack för snabbt svar.Antar att det då är bäst att vända spiken så att den skär av fibrerna istället för att spräcka dem.Jag funderar på att lägga ett litet brädtak.Faktum är att jag luskade ut det här med spåren ovetandes att det existerat i århundraden.Kan inte få bättre bekräftelse än så på att det kommer fungera.Tack

   • Handkraft skriver:

    Precis! Vänd spiken rätt. Lycka till med ditt tak!

 2. Handkraft skriver:

  Vi använde alltså klippspik. I detta fall nytillverkad galvad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s