Första gesällbreven inom timringsyrket i modern tid

Gesällbrev har länge varit ett ”kvitto” på yrkesskicklighet inom hantverksyrken så som möbelssnickare, tapetserare, målare, urmakare, skräddare etc. Inom timring har det dock försvunnit sedan många år. Exakt hur länge sedan någon tog ett gesällbrev inom timringsyrket är svårt att säga utan omfattande grävarbete i diverse arkiv. Sedan 1991 administrerar Hantverksrådet nationellt samtliga gesällbrev och under deras tid har ingen avlagt gesällprov i vårt yrke. Innan dess utfärdades gesällbreven lokalt inom respektive yrkes branschorganisation och eftersom någon branschorganisation för timmermän inte funnits sen skråtiden (fram till 1846) och ett antal år därefter kan man med ganska stor säkerhet fastslå att något sådant gesällbrev inte utfärdats på väldigt lång tid. Vad gäller timmermansskrået i Stockholm (Timmermansämbetet 1454-1702, Byggmästareämbetet 1702-1846) finns det väldigt utförligt dokumentering samlad i ett antal böcker utgivna av Byggmästarämbetet i Stockholm (inte samma som det ovan nämnda). Gesällskapet instiftades 1699, och år 1774 instiftades ett prov för att garantera gesällernas yrkesskicklighet. Eftersom det var timmermännen som byggde hela husen på den tiden kunde provet innefatta en svängd trapp, en väl utförd takkupa eller ett taklag ”inklusive skiftning”(?).

2006 tog Svenska Timmerhusföreningen fram nya provbestämmelser för gesällprov som sedan dess legat och samlat damm hos Hantverksrådet. Dessa hade jag ingen aning om då jag för ett år sedan ringde Hantverksrådet för att höra om man på något sätt kunde återinföra gesällprov för timmermän. Det behövdes med andra ord inte och lägligt nog skulle vi precis påbörja bygget av ”Hildas stuga” i samma veva, så varför inte göra det till vårt gesällprov, tänkte vi?

Den 5 november var vi så på plats i Stockholms stadshus för att som första timmermän i modern tid få mottaga våra gesällbrev under pompa och ståt! Nu är förhoppningen att många fler ska följa vårt exempel och föra timringsyrket ytterligare in i hantverksgemenskapen tillsammans med alla de andra gesäll- och mästarbrevsyrkena som redan åtnjuter denna status- och kvalitétsstämpel. Vi har goda förhoppningar om att så kommer ske!

gesällbrev

De två Gesällerna.

Utdelningen skedde i Blå hallen i Stockholms stadshus.

Utdelningen skedde i Blå hallen i Stockholms stadshus.

Detta inlägg publicerades i Övrigt och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s