Vackra hus

Idag var det slutbesiktning på väderkvarnen under inseende av länsmuseet. Alla parter var mycket nöjda så härmed är väderkvarnsjobbet helt avslutat!

Nymålad och fin!

Nymålad och fin!

Vi har också hunnit med ett studiebesök på en fantastisk flygelbyggnad inne på militärt område. Huset är från ”drottning Kristinas tid” (mitten av 1600-talet) och är till både plan och mått nästan helt identiskt med vårt hus ”Björsäter”. Husets tvillingflygel brann ner 1954 och huvudbyggnaden under början av 1800-talet, så nu står det där alldeles för sig självt. Senast huset användes som bostad var under 50-talet och har sedan dess stått undangömt i utkanten av ett skjutfält nordväst om Stockholm. Eftersom byggnaden står inne på ett område kallat ”Skyddsobjekt” så äger tyvärr inte allmänheten tillträde till huset. Det kan iofs också gjort att huset fått stå kvar i relativ orört skick med bl.a ytterdörr och fönsterfoder och från mitten av 1700-talet. Tänk vilken kvalité på virke och hantverk när en så pass utsatt del som ett fönsterfoder håller i över 250 år! Tyvärr har de moderna färgerna till viss del även hittat hit. Invändigt hänger färgen i stora sjok sen renoveringar från mitten av 1900-talet och även fönsterfoder och -luckor har målats om under senare tid med ”fel” färgtyp. När nu färgen börjar spricka så letar sig regnvatten in och stannar kvar där bakom det alldeles för täta färgskiktet… Vi får hålla ett öga på det där och försöka sälja in våra tjänster i framtiden.

Vi var även uppe på vinden och tittade på takstolarna. Rent estetiskt finns det inte så mycket att se på en kallvind men för en hantverksintresserad, desto mer. Särskilt om man kan tyda de olika verktygsspåren. Fram träder en bild av hur hantverksgången och de olika momenten måste utförts här på plats för nästan 400 år sen. Bl.a såg vi att de sex takstolarna var numrerade 1-5, med en som alltså var omärkt. Detta pekar på att de, liksom vi, använde den första takstolen som mall liggande på marken och tillverkade de övriga en och en ovanpå. Fram- och baksida är även viktigt att märka upp då de sällan blir helt exakta, och just den markeringen var extra rolig att se. De använde precis som vi ett ”X” för att markera sidan som ska vara vänd mot husets baksida. Den kopplingen till 1600-talstimmermannen gav nästan rysningar i ryggraden när vi stod där uppe på den mörka vinden och letade markeringar i släpljuset från våra ficklampor! Dessutom kunde vi se att takstol nr 4 av någon anledning spegelvänts så ”x”:et hamnat mot framsidan. Av förståeliga skäl så var det nog inte gjort i en handvändning (som idag med lyftkran) att snurra runt den, utan även takstol nr 5 sattes med x:et framåt för att matcha föregående. Kan man läsa ett gammalt hus så har det mycket att berätta!

karolinerflygel

Ett blygsamt, men vackert, säteritak.

Tillbyggnad från sent 1800-tal.

Tillbyggnad från sent 1800-tal.

Fönsterlucka, foder och fösterbåge från 1700-talet.

Fönsterlucka, foder och fösterbåge från 1700-talet.

X5. Alltså takstol nr 5 och sidan som ska vara vänd mot baksidan.

X5. Alltså takstol nr 5 och sidan som ska vara vänd mot baksidan.

Invändigt fönsterfoder i livfull rokoko.

Invändigt fönsterfoder i livfull rokoko.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s