Timmerhuset i ett livscykelperspektiv och en bagarstuga

Nu har vi satt igång ett till projekt parallellt med timringen till Värmland. En bagarstuga i Sörmland (med årtalet 1798 inskuret) ska göras iordning till gästhus. Bakugnen renoveras också så huset kan även i fortsättningen kallas bagarstuga. Egentligen är det bara en stomme vi har att utgå ifrån då de gamla golven är borta och all väggbeklädnad är nedtagen. Men det finns iaf två gamla rokokodörrar och en ännu äldre barockdörr som kommer skänka karaktär till byggnaden. Annars så blir det nya fönster, omläggning av tak, ny gammal ytterdörr och lerklining invändigt.

Bagarstugan som den såg ut innan vi började.

Bagarstugan som den såg ut innan vi började.

I övrigt kan vi rekommendera en läsning av följande examensarbete som togs fram vid Högskolan på Gotland. Det behandlar timmerhusets koldioxidavtryck jämfört med ett konventionellt hus med regelstomme och mineralull. Och när det kommer till de nya energikraven är det ju just koldioxidavtrycket man strävar efter att hålla nere så mycket som möjligt.

Det traditionella timmerhuset i ett livscykelperspektiv

Det här inlägget postades i Bagarstugan och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s