Många yxor i luften

Ladan till Värmland börjar så smått bli färdig. Nu är vi i full gång med att lägga taksparrarna på åsarna. När det blivit för trångt i knutarna på ladan har vi påbörjat nästa projekt som är en liten tillbyggnad till ett hus ute på Runmarö i Stockholms skärgård. Den stommen syns också på foton nedan.

Under april och maj har vi även sällskap på timringsplatsen av Jonas (en till Jonas) från Träakademin som gör sitt examensarbete hos oss. Arbetet består i att återuppbygga ett litet brunnshus, ”Drottning Kristinas brunnshus”, som stått på Farsta gård söder om Stockholm. För två år sedan fick vi nämligen se ett väldigt speciellt litet bortglömt, numera rivet, hus i en bok om herrgårdar inom Stockholm stad och föll för det direkt. När vi nu satt och diskuterade projekt ihop med Jonas så fastnade även han för idén att återuppbygga det och har nu i dagarna, efter en del forskningsarbete, påbörjat bygget. Byggnaden ska vara från 1600-talet och har ett för tiden typiskt säteritak. Under den karolinska tiden var både säteritak och stora takytor viktiga attribut så det går knappast att missta sig på under vilken epok brunnshuset blev uppfört.

Lada, tillbyggnad och så brunnshuset.

Lada, tillbyggnad och så brunnshuset.

Brunnshuset under tidigt 1900-tal

Brunnshuset under tidigt 1900-tal

Detta inlägg publicerades i Drottning Kristinas brunnshus, Ladan till Värmland och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Många yxor i luften

 1. Lennart Jungersten skriver:

  Var kommer brunnshuset hamna när det är klart? Ser väldigt fint ut på bilden!

  • Handkraft skriver:

   Vi tänkte försöka sälja in det till en herrgård i Sörmland som vi vet är i behov av ett tjusigt brunnshus. Men det går ju alltid att göra fler om du skulle vilja byta ut ditt lilla pumphus 😉

 2. Lennart Jungersten skriver:

  Jag tänkte närmast på brunnen som jag har mitt i plommonodlingen – framför Hilda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s