Om oss och varför

Det finns gott om bloggar om byggnadsvård och gamla hus men hittills har vi inte kunnat hitta någon som skrivs av personer som är yrkesverksamma inom hantverksdelen av just det ämnesområdet. Vi tänkte försöka fylla den luckan.

”Vi” är Jonas och Stefan som är såpass lyckligt lottade att vi kan försörja oss på att jobba med timmerhus. Dels renovering av gamla befintliga hus och dels nytimring enligt gamla metoder och traditioner. Vi är båda bosatta och verksamma inom Stockholmsområdet. Jonas hade en byggnadsvårdsutbildning i ryggen och Stefan var skolad inom möbelsnickeriet när vi möttes som lärlingar hos samma timmerman 2007. Vi upptäckte att vi arbetade bra tillsammans så när vi senare samma år startade varsin egen firma blev det naturligt att fortsätta samarbeta. På senare år har vi startat Handkraft Timmerhus tillsammans och det är under det namnet vi nu jobbar. Titta gärna in på http://www.handkraft-timmerhus.se om ni är nyfikna på andra projekt vi pysslat med.

Tanken med den här bloggen är alltså att dels visa upp hur vardagen för en timmerman under 2000-talet kan se ut och dels tjäna som inspiration för andras timmerhusprojekt.

Hoppas ni tycker det här är lika roligt och givande som vi gör. Skriv gärna kommentarer, maila eller hör av er på annat sätt och vis med synpunkter och tankar!

Annons

19 kommentarer till Om oss och varför

 1. tokyobling skriver:

  Mycket fin blogg. Mer bilder, mer text, mer av allt tack! Desto tekniskare desto battre!

 2. Christina skriver:

  Hej!
  Vad kul med en blogg av yrkesverksamma hantverkare! Det ska bli kul att följa er.

 3. Ludger Storp skriver:

  Jeg er den som fick ”Torp til Tyskland”. I like the cabin more and more each day – and I really appreciate the work Jonas and Stefan have done in such an expert manner. It oozes ”old day charm” and is an excellent place to relax and dream in!

 4. Ulla skriver:

  Håller med ovanstående, det är en fin blogg. Gillar bakgrunden bäst!

 5. Torleif skriver:

  Intressant blogg. Roligt att få se vad andra sysslar med.

  Hälsningar från en kollega i Österbotten

 6. Hans skriver:

  Hej
  Mycket intresant blogg

 7. S. skriver:

  Bästa bloggen jag hittat. Blir glad varje gång jag läser.. Tack!

 8. cabenbygg skriver:

  Tycker som er att hantverkarna måste dela med sig av kunnandet, så att vi får mer timmerhus
  i sverige.

 9. Verkligen imponerad, jag bor i Australien och bygger/dekorerar svenskinspirerat sa mycket det gar men inget som kommer nara dessa underverk ni producerar!

 10. Jenny Wingerstrand skriver:

  Hej! Vi håller på och renovera ett timmerhus i Falsterbo och skulle behöva hjälp med lite bedömning av status kring fönsterhål, följare etc. Vet ni några kunniga personer i Skåne att kontakta?
  Hälsningar,
  Jenny

 11. Maria litmanen skriver:

  Hej!
  Vi har en gammal orörd och obebodd (minst 100år) gård, timmerstomme som varit skyddad med panel. Timmeret är fint och endast en timmerbalk behöver bytas ut enligt vår tänkta anlitade snickare. Han säger även att huset inte behöver riktas upp. Det har skjutit lite åt sidan vid ena gavlen. Stämmer det? Vad kan hända om vi inte riktar upp det?

  Tacksam för svar 🙂
  Med vänlig hälsning, Maria Litmanen

  • Handkraft skriver:

   Nästan omöjligt att ge ett svar som gäller just för ert hus men om orsaken till förskjutningen är åtgärdad/avslutad så kan en timmerstomme gott stå lite snett. Många gamla hus blir ju av olika orsaker lite skeva över seklen men de står ändå. Så länge det inte är extremt eller föranleder andra skador så brukar det gå bra. Man ska generellt passa sig för att gå för mycket med vattenpass när man renoverar gamla hus. Lycka till!
   / Stefan

 12. Niklas skriver:

  Hej!
  Tack för en fin blogg och insta som redan gett mig svar på många frågor. Jag har en timmerstuga från 1800 som är under renovering. Jag tänkte be att få ett tips: Taket ska bytas. Åsarna är kvar och på dem tänkte jag lägga 45×220 på högkant. Hur fäster jag dessa bäst mot åsarna? Vinkelbleck? Skråskruva?
  Ha det gott och fortsätt ert fina arbete!

  • Handkraft skriver:

   Svårt att ge ett generellt svar som passar alla lösningar men vi brukar fästa ihop reglarna platt mot platt uppe i nock med vagnsbult (om ny stomme där man måste ta hänsyn till sjunkning) eller grova spik/skruv. Iom att det är en gammal stomme som inte sjunker mer så skulle vi även skråspika ner i varje ås med minst 125mm spik också.
   Lycka till!

 13. Lars Erikson skriver:

  Hej, fint arbete ! Kan ni tillverka ett par grindstolpar it trä åt mig ?
  mvh
  Lars Erikson
  erikson.lars@gmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s