Under hösten har vi varit tillbaks på samma torpställe där vi i våras gjorde ganska omfattande renoveringar på både boningshus och uthus. Nu hade turen kommit till boden som stått med läckande tak i många år och samlat på sig diverse angrepp av rötsvampar och skadeinsekter. Från att från början sett ut som ett renoveringsjobb gick det mer och mer mot en nytimring. Stommen hade så omfattande skador att vi bedömde att en rekonstruktion var rätt sätt att ta sig an detta projekt. Byggnaden mättes noggrant upp ner till minsta centimeter och alla karaktäristiska detaljer dokumenterades för att det nya huset skulle bli på pricken likt det gamla. Vi hade också kunnat se på äldre foton från 40-talet att huset en gång haft ett brädtak, så det skulle vi också återskapa. Under huset är det en jordkällare men tyvärr har muren runt ingången rasat ihop så senare i vår kommer en firma specialiserad på natursten för att restaurera grunden.

De första timmervarven under ekarna på plats. På den här gaveln har också ingången till källaren varit.

Några byggnadsdetaljer gick att återanvända. Åsarna är de ursprungliga, en stolpe bredvid dörren var i fint skick och några stockbitar från det gamla huset timrades in i gavelröstet som ett historiskt dokument,

Vår lärling hyvlar vattrännor i takbrädorna.

Det blir mycket fin tändved till spisen som restprodukt vid handhyvling.

Brädorna i fin fura med mycket kärnved har vänts, vridits och kapats för få ett så hållbart brädtak som möjligt. Under taket har vi även lagt takpapp för säkerhetsskull. På enklare bodar räcker det med ett enkelt brädtak av bra kvalité.

När taket är lagt stryks taket med uppvärmd trätjära.